Cykla i skogen – Välj rätt utrustning

Att cykla i skog och mark skiljer sig en hel del från att cykla i storstaden. För att du ska kunna få en så bekväm och positiv cykelupplevelse som möjligt gäller det inte bara att du har en cykel som är lämplig för underlaget, utan att du även ser över annan utrustning.

När det kommer till själva cykeln rekommenderar vi att du besöker ett flertal olika cykelbutiker och att du tar kontakt med professionell personal som kan hjälpa dig att välja rätt. Cyklar som är anpassade för skog och terräng är oftast mycket kostsamma, men genom att titta på modellerna från fjolåret kan du spara in en hel del pengar. Dessa tips lämpar sig för dig som ännu inte riktigt vet vad det är för cykel du vill ha och vad det är du behöver. Om du redan har stor koll på alla cykelmodeller och vet vilken som passar dig bäst kan du vända dig direkt till tillverkaren eller en cykelbutik som erbjuder modellen.

Hitta bästa cykelutrustningen för dig

Vi avråder starkt från att välja en lågpriscykel, eftersom dessa sällan klarar av de påfrestningar som skogen har att erbjuda. Tittar man på nybörjarcyklar ligger dessa oftast någonstans mellan 10.000 kronor och 15.000 kronor, men variationer kan förekomma. Kom ihåg att det kan vara rätt dyrt att börja cykla, speciellt om du inte har utrustning sedan tidigare. Antingen så väljer du att köpa en hel hel begagnat, eller så handlar du allt eftersom.

Välj rätt kläder

Under sommartid behöver du inte fundera speciellt mycket på valet av kläder. Här kan det fungera utmärkt med ett par kortare cykelbyxor och bekväma träningströjor som är högkvalitativa och har god andningsförmåga. Den som inte gillar åtsittande kläder kan välja lösare passform. Detta finns specifikt framtaget för just cyklister.

Är det däremot kallt kan det vara lite svårare att veta vad man ska ha på sig. Det bästa tipsen vi har här är egentligen att du testar dig fram och funderar på vad som passar dig. När du cyklar blir du varm, även om det är kallt ute, så se till att ha ett bra underställ som absorberar fukt och lämnar kroppen varm och torr. I skogen kommer du också att exponeras mot mer kyla och vind och därför kan en bra förstärkningsjacka rekommenderas.

välj rätt hjälm

Utöver kläder och en bra cykel behöver du också se till att ha en hjälm. Hjälmen är kanske den absolut viktigaste utrustning som du behöver om du ska cykla i skogen. När du ska välja hjälm finns det två saker som vi tycker är extra viktiga att tänka på. Till att börja med ska du välja en hjälm i rätt storlek, men den ska också vara CE-märkt.