Cyklister i Sverige behöver vara beredda på att cykla i mörker. Vi cyklar gärna under hösten och milda vinterdagar men mörkret lägger sig snabbt och dagsljuset blir kortare och kortare. Eftersom vi använder våra cyklar mer är det bra att vara förberedd på cykling i mörker oavsett om du bor i en storstad eller ute på landsbygden. Det gäller att göra cykling i mörker både lättare och säkrare. Du kommer att behöva se vägen framför dig men lika viktigt är det för bilförare att kunna se dig.

 

Lysen är viktiga

Lysen är viktiga när du cyklar i mörker. Se till att din cykel är utrustad med ett bra och starkt framljus. Med ett starkt ljus kan du se vägen framför din cykel ordentligt vilket kommer att göra din cykelfärd säkrare. I belysta städer räcker det vanligtvis med ett mellanstarkt eller svagare lyse eftersom det är viktigare att bli sedd än att behöva se vägen (när vägen är gjord synlig av gatubelysning). För dig som bor på landsbygden eller i mindre upplysta delar av en stad är det utmärkt att använda en pannlampa. Hos Astro kommer att hitta ett stort sortiment av pannlampor hos som är perfekta att använda för alla möjliga olika aktiviteter när det är mörkt. Här kommer du garanterat att hitta en funktionell Pannlampa av hög kvalitet till bra pris. Du kan välja mellan ett brett urval av renodlade pannlampor eller kombinationslampor (fungerar som ficklampa samt pannlampa). Pannlamporna är tillverkade av välkända märken såsom Biolite, Armytek, M-Tiger Sports och prisvärda Härkila.

Baklyse och reservlyse

Vid mörker cykling är ljus mycket viktigt. En cykel bör alltid vara utrustad med två lampor, ett framlyse och ett backlyse. Det är minst lika viktigt att du syns bakifrån som framifrån när du cyklar på eller vid trafikerade vägar. När du cyklar på mörka vägar på landsbygden är det dessutom rekommenderat att ha reflexer på sidorna samt en reflexväst. Det är oerhört viktigt att trafikanter kan se dig. Detta gäller även i stadsbelysning eftersom alla gatljus minskar många gånger synligheten av cyklister. Av den anledningen är det bra att använda en reflexväst även i städer för att öka synligheten och trafiksäkerheten.

Att ha med sig ett reservlyse är alltid en bra säkerhetsåtgärd. Det kan vara en ficklampa i fickan eller en riktigt bra pannlampa som kommer att ge dig det ljus du behöver för att ta dig hem om dina cykellysen skulle sluta att fungera.

Cykla i grupp

Om det är flera som cyklar samma väg i mörkret är det bra att håll i hop. När du cyklar i en grupp är det säkrare för både cyklisterna och mötande trafik. Gruppen kommer att synas bättre och gör det enklare för bilister att passera.

Oavsett om du cyklar ensam eller i grupp är det viktigt att klä dig rätt. Kom ihåg att temperaturen sjunker när det blir mörkt och det är inte roligt att cykla hem när du fryser och är kall. Enklast är att alltid ta med sig en bra förstärkningsjacka som ger skydd mot både fukt och vind. Handskar ger händerna skydd mot kyla och rått väder och se till att ha bra byxor och skor.