En cykel kan ibland också kallas för en bicykel eller för en velociped. Den första cykeln uppfanns i början på 1800-talet och 200 år senare är cykeln ett populärt fordon, ett sätt att få motion och cykling är också ett sätt att komma ut i naturen och det finns flera sätt att tävla i cykling.

Vad är en cykel?

En cykeln är ett sorts fordon som med hjälp av mänsklig muskelkraft tar sig framåt. En del cyklar kan ha en motor i sig. Men de allra flesta cyklar går på mänsklig drift. Den vanligaste sortens cykel består av två hjul. Ett fram och ett bak. Men det finns också de cyklar som består av tre hjul. Den typen av cykel kallas för trehjuling och är många gånger livets första cykel där de två bakhjulen hjälper till att stödja barnet som styr cykeln. En annan typ av cykel är de cyklar som bara har ett hjul. De kallas för enhjulingar.

De cyklar som har en motor kallas för moped. Skillnaden mellan en moped och en cykel är att en moped inte är utrustad med trampor eftersom fordonet tar sig framåt med en förbränningsmotor. Numera finns det även elcyklar. En elcykel är utrustad med både trampor och en motor som hjälper till att förstärka cyklistens trampkraft.

Ibland kan man kalla en cykel med trampor för trampcykel när man vill förtydliga att den sortens cykel man pratar om är en cykel med just trampor. Förutom trampcykeln och mopeden så finns också sparkcykel. En sparkcykel är ett liknande fordon som består av en platta, ett styre och två hjul och du tar dig framåt genom att sparka dig fram.

Lär dig cykla

Många lär sig att cykla när de är barn. Det finns cyklar för små barn och har stödhjul som ger extra stöd när barnet först ska lära sig att cykla. Att lära sig att cykla tar sin tid. Det är viktigt att du låter det ta den tid det tar och är tålmodig och förstående när ett barn ska lära sig att cykla. Många barn blir rädda för att cykla när det i början är vingligt och färden slutar i en krasch. Men det brukar inte dröja särskilt länge innan barnet är uppe på sadeln och vill prova på att cykla igen. Det är alltid viktigt att ha på sig skydd. Särskilt när man börjar att lära sig cykla. Det är inte helt ovanligt med skrubbsår på knäna och att barnet faller. Förutom att barnet ska vara utrustat med en hjälm så kan det vara en bra idé att använda sig av knäskydd som skyddar knäna och armskydd som skyddar armbågarna. För de riktigt små barnen finns det även en springcykel. En springcykel är en sorts cykel som inte har några trampor eller stödhjul. Att först öva med en springcykel gör att barnet får in känslan av en cykel och tränar upp balansen och motoriken.