När de första cyklarna utvecklades så hade man inte särskilt mycket säkerhetstänkande. Men idag vet vi bättre och det finns en hel del utrustning som är framtagen för att cyklingen ska vara så säker som möjligt och därmed undvika skador och olyckor.

Ringklocka

Med hjälp av en ringklocka som sitter på cykelns styre kan du varna de du vill passera på cykelbanan att du är på väg. När de hör din signal bör de göra utrymme för dig och du kan passera utan att skada någon annan eller dig själv.

Hjälm

För att undvika att du får allvarliga huvudskador i samband med en cykelolycka är det bästa du kan göra att använda dig utav en hjälm. Enligt svensk lag så ska barn och ungdomar upp till 15 år använda hjälm när de cyklar.

Lyktor och reflexer

En cykel ska vara utrustad med en lykta framtill och en baktill på cykeln. På cykelns hjul ska det finnas reflexer. Lyktor och reflexer gör att du syns i trafiken och undviker därmed olyckor.

Broms

Något du alltid ska vara noga med att se till att det fungerar på din cykel är dess bromsar. Om du inte kan bromsa ordentligt finns risken att du inte hinner bromsa i tid när du möter en bil eller andra människor eller djur som passerar.

Lås

Att använda cykellås är viktigt om du vill undvika att din cykel blir stulen. Det finns flera olika sorters lås på marknaden. En del cyklar har ett lås inbyggd i sig.