Det går att ta sitt träningscyklande till nästa nivå genom att börja tävla. Det finns flera olika sätt att tävla i cykling och i den här delen går vi igenom dem.

Lokala cykelföreningar

Om du har bestämt dig för att du vill bli mer aktiv inom cykling och kanske till och med börja tävla kan det vara en bra idé att gå med i en lokal cykelförening. Runt om i hela Sverige finns det cykelföreningar som har olika tävlingar beroende på vad du är intresserad av.

BMX och cykelkross

Två sätt att tävla på cykel är i BMX och i cykelkross. De liknar varandra eftersom att man tävlar om att ta sig fram på en bana och terrängen kan variera. Om du gillar äventyr och tycker om att trixa på din cykel så är BMX eller cykelkross de cykelsporterna du bör kolla upp.

Landsvägscykling

Landsvägscykling är en sorts gren inom cykelsporten där loppen utspelar sig längs landsvägar och ibland längs gator i en citykärna. Det finns flera olika tävlingar där man ska ta sig till olika etapper under en så kort tid som möjligt. Till exempel tour de France eller svenska Vätternrundan.