Träna cyklingTräna cykling

Säkerhet till cykelSäkerhet till cykel

Om cykeln

En cykel kan ibland också kallas för en bicykel eller för en velociped. Den första cykeln uppfanns i början på 1800-talet och 200 år senare är cykeln ett populärt fordon, ett sätt att få motion och cykling är också ett sätt att komma ut i naturen och det finns flera sätt att tävla i cykling.

Vad är en cykel?

En cykeln är ett sorts fordon som med hjälp av mänsklig muskelkraft tar sig framåt. En del cyklar kan ha en motor i sig. Men de allra flesta cyklar går på mänsklig drift. Den vanligaste sortens cykel består av två hjul. Ett fram och ett bak. Men det finns också de cyklar som består av tre hjul. Den typen av cykel kallas för trehjuling och är många gånger livets första cykel där de två bakhjulen hjälper till att stödja barnet som styr cykeln. En annan typ av cykel är de cyklar som bara har ett hjul. De kallas för enhjulingar.

De cyklar som har en motor kallas för moped. Skillnaden mellan en moped och en cykel är att en moped inte är utrustad med trampor eftersom fordonet tar sig framåt med en förbränningsmotor. Numera finns det även elcyklar. En elcykel är utrustad med både trampor och en motor som hjälper till att förstärka cyklistens trampkraft.

Ibland kan man kalla en cykel med trampor för trampcykel när man vill förtydliga att den sortens cykel man pratar om är en cykel med just trampor. Förutom trampcykeln och mopeden så finns också sparkcykel. En sparkcykel är ett liknande fordon som består av en platta, ett styre och två hjul och du tar dig framåt genom att sparka dig fram.

Lär dig cykla

Många lär sig att cykla när de är barn. Det finns cyklar för små barn och har stödhjul som ger extra stöd när barnet först ska lära sig att cykla. Att lära sig att cykla tar sin tid. Det är viktigt att du låter det ta den tid det tar och är tålmodig och förstående när ett barn ska lära sig att cykla. Många barn blir rädda för att cykla när det i början är vingligt och färden slutar i en krasch. Men det brukar inte dröja särskilt länge innan barnet är uppe på sadeln och vill prova på att cykla igen. Det är alltid viktigt att ha på sig skydd. Särskilt när man börjar att lära sig cykla. Det är inte helt ovanligt med skrubbsår på knäna och att barnet faller. Förutom att barnet ska vara utrustat med en hjälm så kan det vara en bra idé att använda sig av knäskydd som skyddar knäna och armskydd som skyddar armbågarna. För de riktigt små barnen finns det även en springcykel. En springcykel är en sorts cykel som inte har några trampor eller stödhjul. Att först öva med en springcykel gör att barnet får in känslan av en cykel och tränar upp balansen och motoriken.

Cykelns historia

Hur blev cykeln ett populärt fordon att ta sig fram på? Fortsätt gärna läsa för att lära dig mer om cykeln och dess historia.

Cykelns tidiga historia

Cykelns tidiga historia tar fart redan på 1500-talet då den allra första ritningen av en cykel kom. Ingen mindre än renässans uppfinnaren Leonardo Da Vinci är upphovsmannen till den allra första skissen av en cykel. Ritningen visar en ram med två lika stora hjul och ett kedjehjul som med hjälp av en kedja skulle driva bakhjulet. Cykeln hade också ett styre och en sadel. Men man är inte helt säker på att det var Leonardo Da Vinci som är upphovsmannen till denna ritning eftersom den är olik allt annat han gjort. Man misstänker till och med att ett barn kan vara upphovsmannen bakom den allra första cykeln. På 1600-talet spann man vidare på idén med ett fordon på hjul. Men de cyklarna kunde ha upp till 5 hjul. I Paris på 1790-talet kom velocipeden som bestod av trähjul som satt samman med ett stycke av trä och fart fick man ge genom att sparka sig fram.

Cykelns utveckling

På 1800-talet fortsatte man att utveckla cykeln som ett fordon bestående av två hjul och en ram som man gränslade över och sparkade sig fram. Dessa cyklar likar alltså springcyklarna som används av 2-åringar idag. Eftersom det inte var optimalt med den typen av cyklar så fortsatte man att utveckla cykeln. År 1865 kom den sortens cykel där framhjulet är större än bakhjulet. Denna typ av cykel kallas för höghjuling. I England blev den typen av cykel populär och man började att optimera hjulen och det var nu hjulen fick ekrar. Ungefär 20 år senare, alltså 1885 presenterade John Kemp Starley en prototyp på den sorts cykel vi använder idag där hjulen är lika stora och det bakre hjulet drivs av en kedjedrift. Den sortens cykel kallades för säkerhetscykel eftersom höghjulingen kunde vara framtung och orsakade en hel den olyckor. Ungefär 3 år senare började cykelns hjul att vara fyllda av luft och cykeln blev nu ännu mer bekväm. Man fortsatte att utveckla cykeln för att göra den mer bekväm och funktionell. I slutet på 1800-talet hade cykeln utvecklats till vad den är idag. Många stora cykeltillverkare och företag du känner till etablerades i slutet på 1800-talet, till exempel Crescent och Monark.

Olika sorters cyklar

Sedan den första prototypen av en cykeln så har den utvecklats. Idag finns det en mängd med olika sorters cyklar för olika behov. I den här delen går vi igenom några olika sorters cyklar som finns på marknaden idag.

BMX

BMX är en förkortning av bicycle motorcross. En BMX är en sorts cykel som inte har några växlar och är anpassad för att kunna utföra trix och hoppa över hinder. BMX är en sport och den utövas på en bana som liknar motorcrossbanan. Sporten utvecklades i Kalifornien på 1970-talet och idag är sporten till och med en gren i OS. Cykeln som används i BMX är uppkallad efter dess sport och är framtagen för att klara av off-road racing med dess hinder och olika terränger.

Mountainbike

En annan typ av cykel som är framtagen för terrängcykling är en mountainbike. En mountainbike kan förkortas till MTB. Skillnaden mellan en MTB och en BMX är att en MTB kan ha flera växlar.

Damcykel och herrcykel

Den största skillnaden mellan en herrcykel och en damcykel är att ramen på en damcykel är framtagen för att den som cyklar ska kunna bära kjol eller klänning. En herrcykel har en sluten ram medan en damcykel har en öppen ram.

Elcykel

En elcykel är en sorts trampcykel som har en motor. Detta gör att när cyklisten använder tramporna förstärks dess kraft. I Sverige får en elcykel högst ha 250 wolt.

Tandemcykel

En cykel som är framtagen för att flera ska kunna cykla på den samtidigt är tandemcykeln. Den första tandemcykeln kom på 1800-talet och namnet syftar på antalet säten och inte cyklister. Den vanligaste sorten av tandemcykel har två säten, men det finns tandemcyklar som har ännu fler säten.

Träna cykling

Du behöver inte vara en professionell cyklist för att träna cykling. Du behöver inte börja med den mest avancerade cykeln eller ha rätt utrustning för att träna cykling. Många använder cykeln för att få sin vardagsmotion till och från jobbet eller skolan. Idag är det allt fler som väljer bort bilen eller kollektivtrafiken för att det är mer miljövänligt att ta cykeln.

Börja träna cykling

Om du känner att det här med att träna cykling kan vara din grej är det enda du behöver för att börja träna cykling en cykel. Om du inte redan har en cykel går det att köpa en cykel i en cykelbutik eller i en sportbutik. Det går också att få tag på en cykel för en mindre peng på andrahandsmarknaden. Kolla i köp- och säljgrupper på Facebook, blocket och ta en tur till närmsta second hand butik och se om de har en bra cykel för dig där.

När du har din cykel är det bara att ge sig ut. Börja med att känna på terrängen runt omkring dig och se vilka cykelvägar som finns och gör dig bekväm med din cykel för att sedan börja avancera din träning.

Tävla i cykling

Det går att ta sitt träningscyklande till nästa nivå genom att börja tävla. Det finns flera olika sätt att tävla i cykling och i den här delen går vi igenom dem.

Lokala cykelföreningar

Om du har bestämt dig för att du vill bli mer aktiv inom cykling och kanske till och med börja tävla kan det vara en bra idé att gå med i en lokal cykelförening. Runt om i hela Sverige finns det cykelföreningar som har olika tävlingar beroende på vad du är intresserad av.

BMX och cykelkross

Två sätt att tävla på cykel är i BMX och i cykelkross. De liknar varandra eftersom att man tävlar om att ta sig fram på en bana och terrängen kan variera. Om du gillar äventyr och tycker om att trixa på din cykel så är BMX eller cykelkross de cykelsporterna du bör kolla upp.

Landsvägscykling

Landsvägscykling är en sorts gren inom cykelsporten där loppen utspelar sig längs landsvägar och ibland längs gator i en citykärna. Det finns flera olika tävlingar där man ska ta sig till olika etapper under en så kort tid som möjligt. Till exempel tour de France eller svenska Vätternrundan.

Säkerhetsutrustning

När de första cyklarna utvecklades så hade man inte särskilt mycket säkerhetstänkande. Men idag vet vi bättre och det finns en hel del utrustning som är framtagen för att cyklingen ska vara så säker som möjligt och därmed undvika skador och olyckor.

Ringklocka

Med hjälp av en ringklocka som sitter på cykelns styre kan du varna de du vill passera på cykelbanan att du är på väg. När de hör din signal bör de göra utrymme för dig och du kan passera utan att skada någon annan eller dig själv.

Hjälm

För att undvika att du får allvarliga huvudskador i samband med en cykelolycka är det bästa du kan göra att använda dig utav en hjälm. Enligt svensk lag så ska barn och ungdomar upp till 15 år använda hjälm när de cyklar.

Lyktor och reflexer

En cykel ska vara utrustad med en lykta framtill och en baktill på cykeln. På cykelns hjul ska det finnas reflexer. Lyktor och reflexer gör att du syns i trafiken och undviker därmed olyckor.

Broms

Något du alltid ska vara noga med att se till att det fungerar på din cykel är dess bromsar. Om du inte kan bromsa ordentligt finns risken att du inte hinner bromsa i tid när du möter en bil eller andra människor eller djur som passerar.

Lås

Att använda cykellås är viktigt om du vill undvika att din cykel blir stulen. Det finns flera olika sorters lås på marknaden. En del cyklar har ett lås inbyggd i sig.

Tillbehör till cykeln

För att ditt cyklande ska vara både roligt och funktionellt så finns det en hel del saker du kan köpa för att underlätta ditt cyklande. I den här delen går vi igenom några av dem.

Cykelkorg

En del cyklar har en cykelkorg när du köper din cykel. Men ibland behöver du köpa till en cykelkorg. En cykelkorg används för att förvara dina saker när du sitter på cykeln.

Cykelpump

En annan sak som kan vara värd att investera i är cykelpumpen. När du har din egna cykelpump behöver du inte åka till närmsta mack eller serviceställe för att få luft i dina däck. Pumpen kan du ha på hemmaplan eller ta med dig i din väska.

Pakethållare

Många cyklar är utrustade med en pakethållare. Men det går även att köpa till. En pakethållare är smidigt för dig som behöver lasta av din väska eller liknande under tiden du cyklar.

Sadelöverdrag

Om du cyklar en längre sträcka kommer du att behöva ett sadelöverdrag. Ett sadelöverdrag dras över din sadel och gör den mjukare och behagligare att sitta på. När det börjar att bli kallare ute så finns det sadelöverdrag som håller värmen åt dig. Det finns även de överdrag du drar på när det regnar vilket håller din sadel torr.

Om du vill komma i kontakt med oss kan du använda det här formuläret.

Om cykeln och att cyklaOm cykeln och att cykla