Sedan den första prototypen av en cykeln så har den utvecklats. Idag finns det en mängd med olika sorters cyklar för olika behov. I den här delen går vi igenom några olika sorters cyklar som finns på marknaden idag.

BMX

BMX är en förkortning av bicycle motorcross. En BMX är en sorts cykel som inte har några växlar och är anpassad för att kunna utföra trix och hoppa över hinder. BMX är en sport och den utövas på en bana som liknar motorcrossbanan. Sporten utvecklades i Kalifornien på 1970-talet och idag är sporten till och med en gren i OS. Cykeln som används i BMX är uppkallad efter dess sport och är framtagen för att klara av off-road racing med dess hinder och olika terränger.

Mountainbike

En annan typ av cykel som är framtagen för terrängcykling är en mountainbike. En mountainbike kan förkortas till MTB. Skillnaden mellan en MTB och en BMX är att en MTB kan ha flera växlar.

Damcykel och herrcykel

Den största skillnaden mellan en herrcykel och en damcykel är att ramen på en damcykel är framtagen för att den som cyklar ska kunna bära kjol eller klänning. En herrcykel har en sluten ram medan en damcykel har en öppen ram.

Elcykel

En elcykel är en sorts trampcykel som har en motor. Detta gör att när cyklisten använder tramporna förstärks dess kraft. I Sverige får en elcykel högst ha 250 wolt.

Tandemcykel

En cykel som är framtagen för att flera ska kunna cykla på den samtidigt är tandemcykeln. Den första tandemcykeln kom på 1800-talet och namnet syftar på antalet säten och inte cyklister. Den vanligaste sorten av tandemcykel har två säten, men det finns tandemcyklar som har ännu fler säten.